Svømming er noe de aller fleste barn lærer på skolen, om de da ikke allerede har knekt koden før den tid. Svømming brukes til forskjellige ting, som nedkjøling i varmt sommervær, mosjon og rekreasjon. Svømming skjer både i hav, innsjø og elver, men konkurransesvømmere bruker svømmeanlegg.
Konkurransesvømming
Svømming er en av de største sportsgrenene i verden. Dette er i all hovedsak en individuell sport, der det er om å gjøre å bevege seg over en bestemt distanse så fort som mulig. I konkurransene brukes det flere ulike teknikker og regelverket er det FINA, Federation Internationale de Natation Amateur, som hersker over. For å svømme fort nok til å vinne konkurranser trenger du styrke i bein og armer, smidighet og koordinasjon.
Disipliner i konkurransesvømming
- Medley (individuell og lagmedley)
- Butterfly
- Rygg
- Bryst
- Crawl (fristil)
- Stafettøvelser
- Åpent vann svømming (sjøsvømming / havsvømming)
- Svømming som en del av en triatlon
Når det svømmes medley skal man svømme fire like lange distanser, der man først svømmer butterfly, så rygg, deretter bryst og til slutt crawl. Er det lagmedley skal det først svømmes rygg, deretter bryst og butterfly før det avsluttes med crawl. I disiplinen fristil velger du selv hvilken teknikk du vil bruke. Den absolutt raskeste varianten er crawl. Deretter kommer butterfly, rygg og til slutt bryst.
I alle disiplinene starter svømmeren fra en startpall som står på land. Når det skal svømmes rygg derimot har svømmeren en startposisjon i vannet med føttene plassert mot veggen i bassenget. Armene holder i et håndtak. En konkurranse består av flere øvelser og deretter heat. I noen konkurranser er det også semifinaler og finaler.
Under et svømmestevne er svømmerne påmeldt i henhold til tid. De uten tid svømmer først og deretter kommer de med den svakeste tiden. De raskeste får lov til å svømme i de midterste banene, mens de svakeste svømmer ytterst, altså nærmest bassengkanten.
Banetauene
Svømmeanlegget er delt i baner og tauene som deler opp banen har forskjellige farger. De første fem meterne har en farge og det er i tillegg et merke i tauet 15 meter fra kanten. Noen har også et merke på midten av tauet. 15-metersmerket er der for at dommerne skal kunne se om noen svømmer for langt under vann. Det er nemlig 15 meter som er grensen for dette.
Lengden på svømmebassengene er også forskjellig. En kortbane er 25 meter og en langbane er 50 meter. Når det avholdes verdensmesterskap skjer det i både 25 og 50 meter. OL avholdes i bassenger på 50 meter. De vanligste
I svømming konkurreres det for det meste over distanser på 50, 100 og 200 meter/yards. De vanligste distansene med tilhørende svømmestil er:
- Medley: 100 (ved kortbane), 200 og 400 yards / meter
- Butterfly: 50, 100 og 200 yards / meter
- Rygg: 50, 100 og 200 yards / meter
- Bryst 50, 100 og 200 yards / meter
- Fristil: 50, 100, 200, 400, 800 og 1500 meter
I Norge er det Norges Svømmeforbund som organiserer all konkurransesvømmingen. For noen år siden var antallet aktive svømmere nær 50 000, og disse var igjen fordelt på hele 252 klubber.