Ønsker du å gå på filmskole er det veldig mange som sikter seg inn på Den norske filmskolen. Dette er en egen avdeling på Høgskolen i Lillehammer. Avdelingen ble opprettet i 1997 og er statlig. Studiet er delt inn i ni linjer, nemlig filmregi, filmmanus, filmproduksjon, filmfoto, filmklipp, filmlyd, produksjonsdesign, digital visual design og kreativ dokumentarregi. Siden 2015 har du også kunnet få denne utdannelsen på masternivå, det vil si totalt fem års skolegang.

Opptak annethvert år

Den norske filmskolen tar opp studenter annethvert år, og hver linje tar maks seks studenter. For å komme inn må du ha generell studiekompetanse eller en godkjent realkompetanse. Videre må du gjennom diverse intervjuer og opptaksprøver. Utdanningen søker å utdanne yrkesutøvere innen film og fjernsyn, som har høy faglig bakgrunn. De skal kunne ivareta, videreføre og ikke minst fornye de tradisjonene som finnes innen disse ulike fagretningene. Skolen har også en sterk tilknytning til de ulike profesjonelle filmmiljøene, slik at studentene får førstehåndskunnskap fra de som allerede er i bransjen.

Undervisningen foregår ved hjelp av forelesninger, ulike seminarer, øvelser, workshops, og veiledning. Skolen har faste lærere, men det hentes også inn forelesere fra utlandet. Eksamensfilmene fra skolen har mottatt flere priser fra internasjonale studentfilmfestivaler, og to av filmene har vunnet student-Oscar.

Andre skoler

Det finnes også flere andre skoler i Norge som tilbyr et treårig forløp innen film. Du kan blant annet søke deg inn på Westerdals i Oslo. Ønsker du å finne ut om film er noe for deg, kan det være lurt å velge en folkehøyskole etter videregående som gir deg mulighet til å fordype deg i film. Da får du virkelig testet ut om dette er noe for deg, og om dette er en hobby eller noe du ønsker skal bli til et yrke du faktisk kan leve av.

Det finnes også skoler i utlandet. Vil du ikke reise langt, kan filmskolen i Danmark være et alternativ, eller filmskolen i den svenske byen Gøteborg. Mange velger dog å reise til England eller USA. Her er listen over de skolene som har blitt kåret til de 25 beste filmskolene i hele verden:

 • American Film Institute (Los Angeles)
  University of Southern California
 • Beijing Film Academy 
  New York University Tisch School of the Arts 
  University of California Los Angeles 
  California Institute of the Arts 
  The Film and TV School of the Academy of Performing Arts in Prague (Praha)
  Columbia University School of the Arts
  Wesleyan University (Connecticut)
  The National Film and Television School (Beaconsfield, Storbritannia)
  La Femis (Frankrike)
 • University of North Carolina School of the Arts
 • University of Texas at Austin
 • The Polish National Film, Television, and Theater School (Polen)
  Syracuse University (Syracuse, New York) Stanford University (California)
 • Florida State University College of Motion Picture Arts 
  Emerson Visual and Media Arts School (Boston)
 • Loyola Marymount University (Los Angeles)
 • University of Wisconsin/Milwaukee
 • Rhode Island School of Design
 • Chapman University Dodge College of Film & Media Arts
 • Ringling College of Art and Design (Sarasota, Florida)
 • Northwestern University (Chicago)
 • Colorado Film School 
   

Valgmulighetene er mange, enten du vil være her eller reise ut for å ta utdannelsen din!