Har du tid til overs og liker å hjelpe andre? Da er det faktisk mulig at frivillig arbeid er noe for deg. Frivillig arbeid kan være så mangt, og de aller fleste byer og tettsteder har flere varianter slik at du kan finne noe som passer deg.

Sport

Er du glad i sport eller spesielt flink i en sportsgren? Da kan du begynne som trener av de som er yngre enn deg. De aller fleste fotballklubber, håndballklubber og andre idrettsforeninger trenger dyktige ungdommer som kan hjelpe til med å trene den yngre garden. Det kan også være at de trenger noen som kan være dommer ved kamper, lagleder eller bidra med andre typer dugnadsarbeid. Er det en sport hjertet ditt banker ekstra for er det altså bare å finne frem til den lokale klubben der du bor og høre om de trenger hjelp.

Frivillige foreninger

I mange kommuner finnes det ulike frivillige foreninger, som Røde Kors, Flyktninghjelpen, Frivillighetssentralen og så videre. Her kan du bidra med alt fra leksehjelp til unge flyktninger som har behov for litt ekstra støtte for å komme gjennom den norske skolen, du kan jobbe som besøksvenn. Det vil si at du kommer fast på besøk til en som er ensom, ofte er dette en eldre person. Da prater dere og hygger dere sammen slik venner gjør når de møtes. I Frivillighetssentralen arrangeres det kurs og møter. Det vil si at dersom du kan noe spesielt kan du her lære det bort til andre. Det finnes også besøkstjenester for folk som sitter i fengsel, og det finnes mulighet for å jobbe som frivillig på flyktningmottak. Der finnes det mange barn og unge som gjerne skulle ha truffet noen av sine nye landsmenn, både for å lære mer om Norge og språket, men også for å få venner og få et godt sosialt liv.

Finnes det ingen frivillige foreninger der du bor, kan du jo ordne deg selv. Kanskje du vet om noen eldre i gata der du bor, som godt kunne ha trengt besøk og hjelp fra den yngre garden? Det kan være hjelp til å gå i butikken, rake løv i hagen eller bare noen å ta et slag kort og en prat med. Mulighetene er mange, dersom du virkelig har et ønske om å gjøre noe for andre.

Frivillig arbeid for naturen

Er du opptatt av miljøvern kan du gjøre frivillig arbeid for naturen og melde deg inn i foreninger som Natur og Ungdom. Der kan du stå på stand, skrive innlegg og gjøre andre ting sammen med andre likesinnede som er med til å åpne øynene til folk og holde de som styrer landet i nakken. Du kan også bidra med å skrive i magasiner, som Putsj. På den måten vil ditt frivillige arbeidet nå ut til mange.

Som du skjønner er frivillig arbeid så mangt. Det kommer litt an på hva du har lyst til, hva interessene dine er og hva du føler du kan bidra med. Noen velger å drive med frivillig arbeid hver uke i sitt eget nabolag, andre velger å reise ut i, for eksempel, sommerferien for å jobbe for en frivillig organisasjon i utlandet. Der redder de pandaer eller er fotballtrenere for fattige barn. Spekteret er stort, og du kan også reise ut et helt år, dersom du drømmer om å gjøre noe helt annet etter videregående. Da lærer du et nytt land å kjenne, får kanskje med deg et nytt språk og du får garantert både venner og minner for livet.