Fotball er en elsket sport over hele verden. Det finnes lokale og profesjonelle lag over alt. Det finnes millioner av mennesker som går på kamp for å se sitt lag spille kamp, og milliarder benker seg foran tv-en for å se kamper og turneringer. Dette er faktisk ingen annen sport som er så populær som fotballen. I 2001 kom FIFA ut med en undersøkelse som viste at langt over 240 millioner mennesker i over 200 land spiller fotball på fast basis. I Norge har Norges Fotballforbund registrert 375 000 aktive fotballspillere. Dette gjør fotball til den idretten som engasjerer flest norske barn og ungdommer.

Slik spilles fotball

Dersom du er en av dem som fortsatt er litt i mørke når det kommer til kunnskap om fotball, kan vi fortelle deg at dette er en lagidrett der to lag kjemper mot hverandre om å score flest mål. Hvert lag består av elleve spillere, og målet er å få ballen inn i målet til motstanderlaget. Fotballbanen, der kampen foregår, er rektangulær og har et mål i hver ende. Total spilletid er normalt 90 minutter, fordelt på to omganger av 45 minutter hver og med 15 minutters pause imellom. Barn som spiller femmer eller sjuer fotball, har kortere kamper. Dersom begge lag ender opp med like mange mål er kampen å regne som uavgjort. Dersom man må sitte igjen med en vinner vil dette avgjøres ved ekstraomganger eller eventuelt en straffesparkkonkurranse.

Spillerne

I voksen fotball er det elleve spillere, hvorav den ene er keeper. Det er bare keeperen som kan ta i ballen med hendene, de andre må bruke føttene. De kan også bruke overkroppen eller til og med hodet om det er nødvendig. Barnefotball har litt færre spillere på banen, avhengig av barnas alder, og følger også litt færre regler enn voksenfotballen. Blant annet brukes det ikke rødt kort.

Litt fotballhistorie

Den aller første gangen reglene i spillet ble skrevet ned var i England. Det var The Football Association som gjorde jobben en gang i 1863. I Norge er det Norges Fotballforbund som bidrar til å regulere spillet og det internasjonale fotballforbundet heter FIFA. Det er sistnevnte som hvert fjerde år arrangerer VM i fotball for både menn og kvinner.

Som du kanskje allerede har forstått kommer den moderne fotballen fra Storbritannia. Fotballen var en idrett på privatskolene, og den moderne fotballen oppstod da reglene disse spilte etter ble standardisert. Før privatskolens tid ble det spilt en form for fotball som involverte hele landsbyer. Kampene kunne være både voldelige og veldig uorganiserte, noe som førte til at sporten ble forbudt ved flere tilfeller.

Fotball har dog vært spilt andre steder også, det var ikke bare britene som hadde sansen for å løpe rundt etter en ball. Fotball, eller i alle fall en eller annen form for fotball, ble spilt i Han-dynastiets Kina, i det antikke Hellas og i Roma. Men, det spørs om den fotballen og vår fotball kan sammenlignes.

Verdensmesterskap

Det er, som allerede nevnt, FIFA som arrangerer verdensmesterskapet i fotball. Det første som ble avholdt var for menn, og det skjedde i Uruguay i 1930. Fra og med 1950 har det blitt arrangert hvert fjerde år. Fotball VM for menn er et av verdens største idrettsarrangementer, og når det kommer til antall mennesker som benker seg foran tv-en, er det flere som ser på dette enn på de olympiske leker og det sier jo litt. Det landet som har vunnet flest ganger er Brasil, og deretter kommer Tyskland og Italia som har vunnet fire ganger hver. Det arrangeres VM for kvinner også. Første gang det skjedde var i 1991. Dette mesterskapet arrangeres også hvert fjerde år. USA vant det første mesterskapet og har deretter vunnet to til. Tyskland har vunnet hele to ganger, mens Norge og Japan har vunnet en gang hver seg.

Sterke følelser

Fotball vekker sterke følelser hos både liten og stor. For mange er drømmen å bli profesjonell spiller, og da helst for favorittlaget. Elfenbenkysten fikk hjelp av herrelandslaget til å skaffe våpenhvile under borgerkrigen som foregikk i landet. Det motsatte var tilfelle i 1969 da fotball startet krig mellom El Salvador og Honduras. De sterke følelsene ender ofte opp med litt bråk, noen fotballfans tar den litt lengre ut enn andre og går under navnet fotballpøbler. Dette har ført til dødsfall, utestengninger og annen elendighet. Men mest av alt er fotballen en faktor som samler både fattig og rik, liten og stor. Alle forenes i kjærligheten til spillet, laget og enkelte spillere. Vil du være med på moroa er det bare å finne ditt nærmeste lokallag!