Håndball er en annen lagidrett som er svært populær her i Norge. Denne idretten spilles på en bane som er 40 x 20 meter. Akkurat som i fotball er det om å gjøre å få ballen i motstanderens mål. Den som har flest mål etter at de to omgangene er over, er det det laget med flest mål som er vinneren. Foran målet er det et felt med en radius på seks meter. Dette feltet heter målfeltet, og i tillegg er det en halvsirkel ni meter utenfor målet. Her har bare målvakta lov til å være, men alle spillere kan prøve å ta ballen mens den er i lufta, selv om den er innenfor denne linjen.

I håndball er det bare lov å bruke hendene til å forflytte ballen. Det er ikke lov å sparke, slik man gjør i fotball. Spilleren som har ballen kan gå hele tre skritt med ballen i hendene før han eller henne må kaste ballen videre. Spilleren kan også kaste ballen ned i gulvet og så ta den imot når den spretter opp igjen. Dette kalles å stusse ballen. Målvakta har også tre skritt med ballen, dersom han eller henne befinner seg utenfor det som kalles målfeltet. Er målvakta innenfor dette feltet, trenger han eller henne ikke tenke på skrittelling.

Og du, på banen har vært lag sju spillere. Seks av dem er på banen mens den siste altså vokter målet.

Ballen i håndball

Ballen som brukes i håndball er mindre enn den som brukes i fotball. Det er fordi spillerne skal kunne holde den med bare en hånd. Forskjellige alderstrinn har dermed forskjellig størrelse på ballen. Den aller minste størrelse er str. 0 og den blir brukt av jenter og gutter fra 7 til 11 år og gutter. Neste størrelse er str. 1, som blir brukt jenter i alderen 12 til 15 år og gutter i alderen 11 til 13 år. Str. 2 brukes av jenter fra 16 år og oppover samt gutter eldre enn 14 år. Str.3 brukes av menn over 16 år. For å forbedre grepet på ballen kan man bruke klister i håndflatene. Dette er dog kun lov fra fylte 16 år. Skal du spille håndball får du øvd opp ferdigheter som styrke, hurtighet og utholdenhet.

Regler

Som vi allerede har nevnt er det lov å gå hele tre skritt mens du har ballen. Etter tre skritt må du enten sende ballen til en annen spiller, helst en på ditt eget lag eller prøve å få den i mål. Banen er full av streker og alle betyr noe. En strek viser ni-meter og det er her frikast foretas. Så er det seks-meter som er området til målvakta. Alle spillere kan være både forsvarspillere og angrepsspillere.

Noen av regelbruddene:

  • Skritt – En spiller tar flere enn tre skritt med ballen i hendene.
  • Tramp – En spiller i angrep tråkker innenfor det som er målvaktsområdet. Da stoppes angrepet og det andre laget får ballen.
  • Frikast – små brudd på reglene fører til frikast.
  • Advarsel, det vil si et gult kort, gis for brudd på reglene som ikke er store nok til å gi utvisning i to minutter.
  • Spark – ballen treffer foten til en spiller.
  • Stuss – en spiller spretter ballen en gang i bakken og tar den imot igjen.

Straff

  • Gult kort – Advarsel
  • To-minutter – dette er straffen for alvorlige brudd på reglene. Spilleren må sitte på benken i disse to minuttene og laget må spille med en spiller mindre.
  • Rødt kort – gis dersom en spiller allerede har blitt utvist i to minutter. Er regelbruddet alvorlig kan man få det røde kortet direkte. En spiller som mottar et rødt kort må sette seg på tribunen. Laget spiller først med en spiller mindre i to minutter og deretter kan de sette inn en ny spiller