Rizk er et annet svært populært brettspill, spesielt blant alle de som er glad i strategi. For å vinne her må du nemlig være litt av en strateg samt ha litt flaks med terningene da selvsagt!
Risk ble produsert av Parker Brothers, som i våre dager har blitt en del av Hasbro. Det var den franske filmregissøren Albert Lamorisse som oppfant spillet, som kom ut for første gang i 1957. Den gang het det La Conquête du Monde (The Conquest of the World). Spillet passer for spillere fra rundt ti år og oppover.
Flere utgaver
Det har blitt gitt ut flere utgaver av Risk, som en egen Ringenes Herre versjon der kartbildet er et kart over Midgard. Det har også kommet ut flere videospillversjoner, det første kom allerede i 1988 og var for Commodore 64. Det har også kommet versjoner til datamaskinen, PlayStation og Game Boy. Som alle andre gode originaler har også dette fått mange kopier, og flere av disse befinner seg på internett.
Slik spiller du
For å spille Risk må man være minst to stykker. Det er morsomt om man er flere, maksimalt antall spillere er seks stykker, for da blir det litt mer å bryne seg på. Spillebrettet er et politisk bilde av verden, slik det så ut den gangen Napoleon hersket. Det er 42 territorier over seks kontinenter. Som spiller har du din egen hær, som du skal bruke for å erobre territoriene til de andre spillerne. Dette gjør du ved såkalte troppeslag som avgjøres av terningkast. Målet er altså å sitte igjen med herredømme over hele verden.
Hvert eneste land finnes også på et kort. Disse kortene blandes og deles ut når spillet starter. Alle spillere skal ha like mange kort, og det er disse som viser hvilke land som er dine fra start av. Armeen din plasserer du altså ut her. Du skal forsvare ditt eget og erobre resten. Det finnes tre ulike brikker som representerer armeen din. Infanteribrikken er en arme, kavaleribrikken går som fem armeer, og artilleribrikken er hele ti armeer.
Spillet har også oppdragskort. Hver spiller får ett kort som skal holdes skjult for de andre. Ett oppdrag kan handle om å ta et bestemt antall land, noen kontinenter eller utrydde en bestemt motstander. Når du har lyktes med oppdraget ditt har du også vunnet spillet. Å spille med slike oppdragskort er valgfritt. Velger du å spille uten kort er altså vinneren av spillet den som sitter igjen med det totale verdensherredømmet.
Spillets gang
Når det er din tur skal du telle opp antall land som er i din kontroll og dele tallet du får på tre. Dette er så antall armeer du har i den aktuelle runden. Plasser armeene dine på spillebrettet. Du bestemmer selv i hvilke av dine land du vil sette dine styrker.
For å angripe må det landet du angriper fra ha to armeer som er dine. Landet du angriper fra må også grense mot det landet du ønsker å angripe. Du må si høyt hvilket land du angriper fra, hvilket land du angriper og med hvor mange armeer. Hvordan angrepet ditt går er det terningene som avgjør. Angriperen har de tre røde terningene og motparten har de blå. Som angriper kan man kaste med det antall terninger som tilsvarer det antall armeer du har i angrep, minus en. Maksimalt antall terninger er tre. Den som skal forsvare seg kan kaste med så mange terninger som det antall armeer han skal forsvare seg med, men maksimalt tre terninger.
Når terningene er rullet er det slik at forsvareren mister en arme dersom det er angriperen som har rullet høyest. Dersom angriper og forsvarer har rullet likt er det angriperen som mister en arme og det det samme skjer om angriperen har rullet lavere enn forsvareren. Denne kampen fortsetter helt til den som forsvarer seg har tap, eller angriperen ikke kan eller kanskje ikke ønsker å fortsette med angrepet sitt.
Vanlige strategier:
- Forsøk på å holde på hele kontinenter for å oppnå kontinentbonus
- Lynangrep inn i fiendtlige kontinenter for å forhindre kontinentbonus, for deretter å n etterlate én armé.
- Angripe større oppbygninger av armeer med egen armé fremfor å spille defensivt.